Cancer Cell Center Laboratory Renovation

C&S provided  full architectural and engineering design services for the laboratory renovations on the fourth and fifth floors of the Extramural Research Center Immunotherapy program at the Roswell Park Cancer Institute (RPCI). The project was funded through a grant, and designed to meet the standards of the National Institutes of Health (NIH) National Center for Research Resources, and DASNY. The design requirements include provisions for bio-safety in microbiological and biomedical laboratories.

The architectural work included assisting RPCI with space programming, life safety evaluations for egress, ADA accessibility, new room finishes, and casework for the lab spaces. Existing cold rooms were also refurbished.

The NIH guidelines required an extensive investigation into all mechanical systems serving the fourth and fifth floors to determine if the existing systems had the necessary capacity and redundancy. The mechanical engineering scope included evaluation, demolition, and design of a new air handling system. New pumps, fans, heat exchangers, temperature controls, and ductwork for the new programmed spaces were provided. Fume hoods were added that include risers made of stainless steel, heat recovery availability, correct exhaust capacity, and redundancy.

The plumbing scope included natural gas drops, DI water, sinks, compressed air outlets, lab vacuum outlets, eye wash stations, and emergency showers.

The electrical scope included reusing the existing distribution system, and reconfiguring the branch circuiting to accommodate the power and lighting. A few new cameras and a door access control system were integrated into the new spaces, and tied into the building wide system. Wireless and data drops in the offices were designed. Data closets and a new freezer alarm system were added.