Iroquois National Wildlife Refuge Visitor Center

IroquoisNWR1 IroquoisNWR2Through its term contract with the U.S. Fish and Wildlife Service, C&S designed and provided construction administration services for a LEED Gold certified addition and renovation to the Iroquois National Wildlife Refuge’s administration/visitor facility. The upgrade to the facility enhances present and future administrative, visitor, and public use needs for the refuge. The existing facility, constructed in 1971, was a one-story, 6,800-square-foot structure with a basement. The addition increased the facility to 13,200 square feet with offices to accommodate refuge staff and Division of Fisheries personnel, who focus on environmental issues in the Great Lakes. The addition serves as the main entry point of the building with a large atrium, bookstore and reception area. An expanded visitor component increases awareness, understanding and support for interpretive programs for wildlife conservation. The project also includes a wet lab that serves the Division of Fisheries’ needs. Sustainable features of the LEED Gold building include:

  • Finish materials that have a high percentage of recycled content, are rapidly renewable, and are manufactured regionally.
  • Solar thermal heating and photovoltaic electrical panels.
  • High efficiency electrical and mechanical fixtures and equipment.
  • Rain gardens for storm water management will be constructed.

C&S used Revit Building Information Modeling (BIM) to create several design concepts for facility staff and end users of the facility. The result preserves a majority of the existing building, minimizes site modifications and integrates new and existing building systems without conflict.